ProNature

Be #pronature

Lehengerlő: A műanyag újrahasznosítási folyamata közelebbről

Műanyag: Könnyű, megbízható és olcsó anyag. A műanyag újrahasznosítási folyamata számos előnnyel jár, és hatással van a fenntartható életmódra. A műanyaghulladék újrahasznosítása jó ökológiai lehetőség. Az újrahasznosított termékekből készült árucikkek minősége nem gyengébb a nyers olajból készült új termékekénél. A Pur Bref , Clin üvege például 100%-ban újrahasznosított műanyagból készül. Vessünk hát egy pillantást a teljes folyamatra:

 

Gyűjtés

Csak hogy néhányat soroljunk fel: palackok, szatyrok, üvegek, tégelyek – a műanyagok rengeteg formában előfordulnak. Minden nap több tonna műanyaghulladékot gyűjtenek össze, továbbítanak gyűjtőtelepekre, majd juttatnak el feldolgozó üzemekbe. Fontos, hogy a műanyaghulladékot megfelelő helyen ártalmatlanítsuk: Különben nincs esély a műanyagszemét újrahasznosítására. 

 

Válogatás

Az újrahasznosítási folyamat első lépése a különféle műanyagok gyantasav-tartalom és szín alapján történő szétválogatása. Ez a válogatási módszer azért fontos, mert a műanyagnak sokféle típusa létezik, amely mind különböző fajta újrahasznosítást kíván meg. Már vannak olyan újrahasznosító létesítmények, amelyek csupán egyetlen típusú műanyagra szakosodtak. Válogatás hiányában hátráltatjuk az újrahasznosítási folyamat eredményességét. Szerencsére a legtöbb iparágban vannak olyan gépek, amelyeket kifejezetten arra fejlesztettek ki, hogy gyantasav-összetétel alapján válogassák szét a műanyagokat. Végezetül egy újrahasznosító malom válogatja szét a különböző darabokat a műanyagok alján található szimbólumok alapján.

 

Aprítás

A műanyagokat a rendezést követően apró darabkákra vágják. A műanyag palackokat összezúzzák és apró forgácsokra vagdossák. Ezt követően a nehéz és a könnyű darabkákat különítik el, hogy a később létrehozott végtermékben ne keveredjenek a különböző műanyagok.

Tisztítás

Ebben a szakaszban minden egyes műanyagot megtisztítanak mindennemű szennyeződéstől. A szennyeződések és a nem műanyag részek – például címkék, ragasztóanyagok vagy ételmaradványok – mind eltávolításra kerülnek.

 

Átméretezés

A darabkákat a műanyag felületének növelése érdekében még apróbb részecskékre zúzzák vagy szemcsézik, ami megkönnyíti a további újrahasznosítási lépéseket. Ez a lépés emellett ad egy utolsó lehetőséget a detektorok vagy mágnesek által észlelt nem műanyag hulladékanyagok, például a fémek eltávolítására. 

 

A műanyagok elkülönítése

Meg kell vizsgálni a részecskék minőségét és osztályát. Először a sűrűséget tesztelik azáltal, hogy megnézik, hogyan lebegnek a részecskék a vízben. A sűrűbb darabok lesüllyednek, míg a kevésbé sűrűek a felszínen maradnak. A következő lépés a légárammal történő szétválasztás, hogy megvizsgálják, valójában mennyire vékony vagy vastag az adott darab. A nagy darabok alacsonyabb szinten mozognak, ha egy szélcsatornába dobják őket. Az apróbb részecskék magasabbra emelkednek.

 

Olvasztás

A száraz forgácsokat ebben a szakaszban olvasztják be. Vagy új formába öntik őket, vagy további használatra alkalmas szemcsékké dolgozzák fel őket. Speciális berendezés segíti a részecskék anélküli olvasztását, hogy azok tönkre mennének. Az olvasztás szabályozott hőmérsékleten történik. 

 

Granulátumok előállítása

A darabkákat összehúzzák és összeolvasztják, valamint apró granulátumokká elegyítik őket. Most már készen állnak arra, hogy újrafelhasználják, vagy új termékekké alakítsák őket.

A műanyagok újrahasznosítása a környezet és a gazdaság számára is kedvező.

Szűrés kategóriák szerint: