ProNature

Be #pronature

A víz újrahasznosításának felsorolt előnyei egészen hihetetlenek

Sajnos a világ népességének nagy része nem fér hozzá tiszta ivóvízhez. A nyugati világban emellett rengeteg iható víz végzi a lefolyóban. Egyértelművé válik, hogy miért fontos a víz újrahasznosítása, ha belegondolunk, mennyi víz vész kárba, holott rengeteg ember él alapvető ivóvíz-szolgáltatások nélkül. A Henkel 2020-ra 30%-kal szeretné csökkenteni a víz- és szennyvízfogyasztást. Mi ennek az oka? Ismerje meg itt a víz újrahasznosításának hét előnyét:

 

Tisztább ivóvíz a jövő generációi számára.

Bolygónk változásokon megy keresztül, aminek következtében csökkennek természetes vízkészleteink. Emellett a folyók és a tavak szennyezettsége fokozódik, így a jövőben egyre több ember él majd vízhiánnyal küzdő területeken. A megcsappant ivóvízre egyúttal nagyobb igény mutatkozik majd. A tudományos szakemberek becslései szerint 2050-re 55%-kal megnő majd a vízigény. Épp ezért olyan hihetetlenek a tiszta ivóvíz alternatív forrásaival kapcsolatos találmányok, például a víz-újrahasznosítás.

 

A víz-újrahasznosítás költséghatékonyabb

Ha belegondolunk, milyen hatalmas kiterjedésű óceánok állnak rendelkezésünkre, azt képzelhetjük, hogy az ivóvíz-előállítás terén kínálkozó legegyszerűbb megoldás az óceánvíz sótalanítása. A sótalanított óceánvíz előállítása azonban kétszer annyiba kerül, mint az újrahasznosított víz. A vízhiánnyal való megbirkózás legköltséghatékonyabb módja ennélfogva a víz-újrahasznosítás.

 

Az újrahasznosított víz melléktermékei felhasználhatók

A víz szennyvíztisztító üzemekben történő újrahasznosításának első szakaszában eltávolításra kerülnek a szilárd anyagok. Ezt követően hagyják, hogy azok lebomoljanak, majd újra megszilárduljanak. Ezek a szilárd bioanyagok szerves tápanyagokat tartalmaznak, és komposztkészítésre vagy talajkezelésre használhatók. A víz-újrahasznosítással villamosenergia is előállítható.

 

A víz-újrahasznosítás megvéd minket a víz útján terjedő betegségektől

Minden évben 730 millió tonna kezeletlen szennyvíz köt ki a természetes vízforrásokban. Amikor az emberek szervezetébe szennyezett víz kerül – például ha úszás közben véletlenül lenyeljük azt –, olyan súlyos betegségeket kaphatunk el, mint a kolera. Akár szennyezett tengeri ételek fogyasztásával is megfertőződhetünk víz által közvetített kórokozókkal! Ezért olyan hasznos a víz-újrahasznosítás: a víz már a folyamat legelső szakaszát követően kellően biztonságos ahhoz, hogy visszavezethessék azt az óceánba.

 

Energiát takaríthatunk meg

Sok friss vízforrásoktól elzárt városnak kell nedves, hegyes régiókból vizet fakasztani, ami nagyon sok energiát és erőforrást vesz igénybe. Ennek sokkal fenntarthatóbb alternatívája lehet, ha újrahasznosítják azt a vizet, amely már amúgy is áramlik a városban.

 

 

Az újrahasznosított víz emellett felhasználható a vizes és más élőhelyek megmentésére is

A városi területek és a mezőgazdasági fejlesztések miatt számos természetes vízrendszert terelnek el, így megfogyatkoznak a tavakhoz és vizes élőhelyekhez hasonló vízforrások. Ezekben a térségekben ez csökkent vízminőséghez vezet, és súlyos hatással van az itt élő állatokra és növényekre. Az újrahasznosított víz segítségével újra feltölthetők az érintett területek, és értékes ökoszisztémák menthetők meg.

 

Tudatos vízhasználat

A víz hihetetlenül értékes erőforrás. Számos módja van annak, hogy otthonunkban tudatosabban álljunk a vízfogyasztáshoz. Esetleg elkezdhetünk odafigyelni rá, hogy mennyi időt töltünk a zuhany alatt. Elzárhatjuk például a csapot, amíg magunkra kenjük a tusfürdőt vagy a sampont. Alternatív megoldásként fontolóra vehetjük olyan vállalatok támogatását, amelyek újrahasznosítják az általuk előállított szennyvizet.

Szűrés kategóriák szerint: