ProNature

Be #pronature

A papír újrahasznosításának felsorolt előnyei mindenki számára kedvezőek

Újságok, magazinok, csomagolások vagy WC-papír – a világon szinte minden második kidöntött fát rövid életű papírtermékekké dolgoznak fel. 2016-ban világszinten összesen 411 millió tonna papírt és kartont állítottak elő. De továbbra is van remény. Az USA-ban például évente 68 millió tonna papírt és kartonterméket hasznosítanak újra, ami azt jelenti, hogy az újrahasznosítási arány 64,7%. Ugyanakkor a papír továbbra is kiváló megújuló erőforrás és jóval környezetbarátabb a műanyagnál – amennyiben újrahasznosítjuk. Alább többet is megtudhat a papír újrahasznosításának számos előnyéről.

 

1. Megőrizhetők a segítségével a természeti erőforrások

A papír rostból készül, amelyet a fákból nyernek ki. Sajnos rengeteg erdőt vágnak ki azért, hogy kielégítsék a világ papírtermékek iránti hatalmas igényét. Az újrahasznosítás ellensúlyozhatja ezt a folyamatot. Megvédi a fákat, és ennélfogva a mi ökoszisztémánkat is azáltal, hogy élőhelyet biztosít az állatoknak és a növényeknek. Egy tonna újrahasznosított papírral nagyjából 15 fa menthető meg, amely oxigént termel és megköti a levegőben lévő szén-dioxidot, így pozitív hatással van az éghajlatra

 

2. Energiát takarít meg

Az újrahasznosított termékek használható anyagokká alakítása általában kevesebb energiába kerül, mintha nyersanyagokat használnánk a folyamathoz. Az újrahasznosított papír újonnan kivágott fák helyett gyakran más hulladékáramokból, például újságpapírok keverékéből származik. Egy tonna újrahasznosított anyagokból készült irodai és számítógéppapír használatával 3000 kilowattóra spórolható meg a nyersanyagból készült papírokkal összevetve. Az újrahasznosítás azonban nemcsak színtiszta energiát takarít meg. Több ezer liter víz is megspórolható a segítségével, valamint kiküszöbölhetjük, hogy szennyező anyagok kerüljenek a levegőbe.

 

 

3. Csökkenti az üvegházhatású gázokat

Mind a papírhulladék égése, mind az új papírok fából történő előállítása több tonna üvegházhatású gáz kibocsátását eredményezi évente. Az anyagok hatékony újrafeldolgozása – például a papír újrahasznosítása – jelentősen hozzájárul ezeknek a gázoknak a visszaszorításához. Ez pozitív közreműködést jelent éghajlat megőrzésében.

 

4. Vizet takarít meg

Az újrahasznosított papír előállításával 70%-kal több víz takarítható meg, mintha friss rostból gyártanák azt. Újrahasznosított papírlap használatával egy teljes liter vizet spórolhatunk. A vizet nemcsak az előállításhoz veszik igénybe, hanem a papír fehérítéséhez erős oxidálókat – például klorátot – használnak, ami vízszennyezéshez vezet.

 

A Henkel újrahasznosított papírt használ például az olyan termékek csomagolásához, mint a Bref. Az újrahasznosított papírral kibélelt postai küldeményekkel pedig 77%-ot faragtunk le csomagolóanyagainkból.

Szűrés kategóriák szerint: