ProNature

Be #pronature

5 tagadhatatlan tény – ezért fontos a fenntartható életmód

Minden nap rengeteg információ áraszt el minket a fenntartható életmóddal kapcsolatban. Ez az információáradat pozitív hatást fejt ki. Egyre több ember és vállalat változtat a szokásain és válik környezetbaráttá. Mi magunk is ezért tűztünk ki nagyra törő környezetvédelmi célokat.

Mi az a fenntartható életmód és miért fontos? A „fenntarthatóság” azt jelenti, hogy környezetbarát döntéseket hozunk. Nekünk, egyéneknek és a vállalatoknak kell közösen gondját viselnünk a bolygónak. Ennek az a módja, ha arra törekszünk, hogy okosan és takarékosan használjuk fel az erőforrásokat, és megpróbáljuk teljes szénlábnyomunkat csökkenteni. Logikusan hangzik, nem? Vessünk egy pillantást öt tagadhatatlan tényre, hogy jobban megértsük, milyen hatásokkal jár a fenntartható életmód.

 

1. Az erőforrások rövidebb ideig történő használata

Semmiképp sem szabad elfelejtenünk: csak egyetlen Föld létezik. Az erőforrások korlátozottak, és nekünk – a termékek előállítóinak és fogyasztóinak – erőfeszítést kell tennünk azok hatékony felhasználása érdekében. Ezért határoztuk el, hogy 2025-re 100%-ban újrahasznosítható, újrafelhasználható és lebomoló csomagolást használunk majd, és az anyagok mennyiségének visszaszorítása érdekében elköteleződünk az okos csomagolásdizájnok mellett. Vállalatként változásra törekszünk, és inkább a megoldás, semmint a probléma részei szeretnénk lenni.

 

2. Az óceánok szennyezéstől való védelme

Az óceánok alapvető fontosságú szerepet töltenek be az életünkben. Tengeri ételeket eszünk; halászunk, az áruszállítás egész óceánokon ível át, valamint mindannyian élvezzük a tengeri éghajlat előnyeit. Az óceánok mind az állatok, mind az emberek számára megélhetést biztosítanak. A fenntartható életmód segítségével megvédhetjük őket a szennyezéshez hasonló egzisztenciális fenyegetésektől. Ha újrahasznosítható és fenntartható termékeket vásárlunk, azzal csökkenthetjük az óceánban kikötő hulladék mennyiségét. Az egyik legkomolyabb problémát a műanyag okozza. A hulladékok jelentős része süllyed a tengerfenékre, vagy kerül a tengeri élőlények gyomrába. A Henkel lépéseket tesz az új műanyagok használatának csökkentése érdekében, és e célból együttműködésre lépett a Plastik Bankkal. Közösen megalapították a Henkel Gyűjtőközpontot Haitin. Haiti hátrányos helyzetű népe számára munkalehetőséget jelent a környezetben előforduló hulladék összegyűjtése, amiért cserébe mindennapi fogyasztási cikkeket kapnak. A vállalat emellett azt is vizsgálja, hogy hogyan vezethetné be a műanyag felhasználásának egy fenntarthatóbb módját az előállítási és csomagolási gyakorlataiba.

 

3. Pozitív hatás a környezetre 

Mindig a lehető leggyorsabb megoldás a legcsábítóbb számunkra – bevágjuk magunkat az autóba munkába menet, vagy egy 30 perces útért repülőre ülünk, amikor elutazunk. Tényleg szükség van ezekre? Ezek a közlekedési formák mind üvegházhatású gázokat bocsátanak a levegőbe. Utóbbiak képezik az éghajlatváltozás és a növekvő hőmérséklet egyik legfőbb okát. Ha visszatekint az elmúlt pár évre, azt látja majd, hogy az időjárás egyre melegebb lett. A Meteorológiai Világszervezet (WMO) adatai szerint az első hőmérsékletmérések óta az elmúlt 22 évben számoltak be a 20 legmelegebb évről. A déli országokban ez rengeteg ember számára azt jelenti, hogy termőföldjük kiszárad, vagy vízhiánnyal kell megbirkózniuk. Ha kiszámítja saját szénlábnyomát, láthatja, hogy Ön hogyan tudná csökkenteni saját kibocsátását. A Henkel egy ideje folyamatosan igyekszik csökkenteni szénlábnyomát, amelyből eddig 20%-ot sikerült lefaragnia.

 

4. A partmenti élővilág védelme 

Velence, Ko Panyi, Miami. Ez csak néhány olyan hely, ahol az emberek a tenger szomszédságában élnek. A növekvő tengerszint komoly problémákat okoz az ott élő állampolgárok számára. A friss tanulmányok szerint 2100-ig 80 centiméter és 2 méter közötti vízszintnövekedés várható. Ez elegendő ahhoz, hogy az amerikai keleti parton teljes városokat – ilyen például Miami – elárasszon a víz. Mi áll a háttérben? Az óceánok elnyelik a növekvő hőmérsékletet a környezetükből. Minél melegebbek lesznek az óceánok, annál több szárazföldalapú jég olvad el Grönlandon, az Antarktiszon és az Északi-sarkvidéken, ami a tengerszint megemelkedését vonja maga után.

Egy módon tudunk ennek gátat szabni: Ha elkezdünk felelősséget vállalni környezetünkért, és csökkentjük üvegházhatásúgáz-kibocsátásunkat. De mégis hogyan? Amennyire csak tudunk, fogyasszunk helyi és szezonális élelmiszereket, hogy minimalizáljuk a szállítást és a hatalmas üvegházak energiaköltségeit. És gondoljuk végig a fenntartható csomagolási lehetőségeket: az újrahasznosítás minimalizálja a kibocsátásokat. 

 

5. Az erőforrások védelme  

A természeti erőforrások összmennyisége korlátozott, és napjainkban túl sokat használunk belőlük. Hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy ezekre a jövő nemzedékeinek is szüksége lesz. A következő három pillérre kell támaszkodunk: csökkentés, újrafelhasználás és újrahasznosítás. Kezdjük apró lépésekkel: használjunk például olyan termékeket, mint a Pril Pro Nature vagy a Fa Meeres Liebe, amelyek újrahasznosítható anyagokból készültek.

 

Vágjon bele a környezetbarátabb életbe néhány apró lépéssel 

Mégis mit tehetünk? Kezdjük az apróságokkal, és válasszunk a fenntartható életmódnak megfelelőbb termékeket 5 ok: Miért jobbak a környezetbarát tisztítószerek? válasszunk tudatosan csomagolást, gondoljuk át az általunk használt közlekedési módokat, és maradjunk tájékozottak.

Ez csak néhány olyan életvitelbeli változtatás, amelyet megtehetünk a fenntarthatóbb élet érdekében. A Henkel többek közt szénlábnyoma csökkentésével és újrahasznosítható anyagok használatával igyekszik maga is hozzájárulni a környezetvédelemhez és megtenni a fenntarthatóbb életmód felé vezető első lépéseket. Reméljük, velünk tart az előrehaladás felé vezető úton, és közösen jobb hellyé tesszük majd a világot!

Szűrés kategóriák szerint: