ProNature

Be #pronature

Tiny house - környezetbarát alternatíva?

Egyesek szerint ez a tendencia, melynek hamarosan vége, míg mások úgy látják, mint egy innovatív lakhatósági megközelítés: Apró házak. Vannak, akik még ennél is tovább mennek: számukra a "Tiny House" egy egész filozófiát testesít meg. A lakáshiány és az éghajlatváltozás idején tudatosan a minimalista és fenntarthatóbb életmódot választják. És a mozgalom egyre több követőt talál. Apró házak megfizethető lakhatást biztosítanak  és hozzájárulnak környezeti lábnyomunk csökkentéséhez.

A kis házak megjelenése és meghatározása:  A "tiny living" koncepció gyökerei a 2000-es évek elején idult építészeti és társadalmi  "tiny house" mozgalom. Az apró házak támogatják a pénzügyi szabadságot és fenntarthatóságot, és támogatják a fogyasztás elutasítását. A világ minden táján egész közösségek jöttek létrei az  apró háztulajdonosból.

Bár a mozgalom már egy ideje létezik, nincs az  apró házaknak következetes meghatározása. a wikipedia szerint 15 és 45 négyzetméter között elérhetőek. Néhány ilyen otthon helyhez kötött statikus, míg jó pár mobilis, autóhoz kapcsolható. Habár ezek az otthonok igen kicsik, semmilyen szempontból  sem rosszabbak, mint a hagyományos házak, konyhával, fürdőszobával, hálószobával rendelkeznek, sőt szigeteltek, így minden évszakban használhatók.

 

 

Miért is környezetbarát a „tiny living” életmód?

Az apró élet azt jelenti, hogy le kell építenünk a mindennapi életünk szinte minden részét. Ez számos lehetőséget kínál egy környezetbarát életmód megteremtéséhez:

  • Használjunk újrahasznosított és környezetbarát anyagokat: számos beszállító létezik akik olyan újrahasznosított anyagok vagy ökológiai anyagok felhasználásával épít házakat mint a   fa, agyag, vályog, parafa vagy mész.
  • Csökkentsük a szén-dioxid kibocsátást: minél kevesebb helyet foglal el egy személy, annál kisebb a co2 kibocsátása. Az épületek általában a teljes co2-kibocsátás nagyon nagy részéért felelősek. A 40 négyzetméter alatti élettérrel az apró házak kedvező alternatívák a lakásipar zöldebb és tisztább lakások felé történő átalakítására.
  • Használjunk kevesebb erőforrást: az apró házak az önellátás elvén alapulnak, és hozzájárulnak a körforgásos gazdasághoz. Néhányuk a helyszínen vizet gyűjt, mások napkollektoros rendszereket használnak zöld energia előállítására. A komposztálás sem kivétel. A hagyományos WC-khez képest nincs szükségük vízre. Szóval a környezetbarát termékekre való áttérés újabb előnyt jelent: Például az olyan termékek melyek fenntartható formulával és újrahasznosított csomagolással rendelkeznek mint a Bref ProNature Fürdőszoba Tisztító , Clin ProNature ablaktisztító vagy Pur ProNature a Henkeltől. Mindegyik 99.9%-ban természetes összetevőkből áll, illetve 100%-ban újrahasznosított műagyag csomagolással elérhetőek. 
  • Az anyagelvű gondolkodás feladása: kevesebb dolog kevesebb helyet igényel. Ez tisztán érzékelteti,  mennyi erőforrást és eszközt is használ mindennapjaiban. A „tiny living” életmódot folytató emberek arra korlátozzák magukat, hogy csak olyan termékeket eszközöket vásárolnak meg amelyek a legszükségesebbek az élethez.

 

Mit tanulhatunk a „tiny house” életmódtól?

Még akkor is amennyiben nem ilyen otthonokban él, vagy tervezi ezekre való váltást, segíthet annak elterjedésében. Ez hozzájárul a fenntartható élet koncepcióihoz, és talán tudatosabbá teszi az embereket, hogy valójában mennyi térre és erőforrásra van szükségük. Inspirációul szolgálhat azok számára is akik környezettudatosabban szeretnének élni – „Tiny House” nélkül is.

Szűrés kategóriák szerint: