ProNature

Be #pronature

Az üzemanyag-előállításhoz felhasználható új természeti erőforrások feltérképezése

Tüzelőanyagaink többségének előállításához jelenleg továbbra is a szénre és a földgázra támaszkodunk. Mivel véges mennyiségű fosszilis tüzelőanyag áll rendelkezésünkre otthonunk, iparunk és járműveink működtetéséhez, tisztább erőforrásokra van szükségünk. Ezért dolgoznak keményen a tudományos szakemberek, hogy innovatív alternatívákat teremthessenek a fosszilis tüzelőanyagokkal szemben. Ezt mutatja be a következő három példa:

 

NextFuel

Az egyik legsúlyosabb éghajlattal kapcsolatos probléma, amellyel küzdünk, az a légkörbe kibocsátott üvegházhatású gázok – köztük a CO2 – mennyisége. A szénhez, az olajhoz és a földgázhoz hasonló fosszilis tüzelőanyagok felelnek a világ üvegházhatásúgáz-kibocsátásának 78%-áért. Épp ez teszi a  NextFuelt annyira úttörővé, ugyanis összességében negatív CO2-kibocsátásra törekszik. A NextFuel elefántfűből készül, előállítása pedig kevesebb mint 30 percet vesz igénybe. A tüzelőanyag előállításáért felelős növényben az a legígéretesebb, hogy több CO2-t nyel el, mint amennyit az égés során kibocsát. Ez valódi innovációvá teszi a tisztább tüzelőanyagok felkutatásának területén. Bár olyan alacsony termőképességű földeken nő, amelyek nem használhatók élelmiszer-termesztésre, a növény gyökerének széntartalma lehetővé teszi, hogy a talaj egy évtizeden belül alkalmas legyen a mezőgazdasági művelésre.

 

Kenderből készült bio-tüzelőanyag

A bio-tüzelőanyag szerves anyagból származik, és biodízelt, valamint bioetanolt is tartalmaz, amelyek mind előállíthatók kenderből. Bár a kukoricát, a búzát és a cukrot is használják bio-tüzelőanyag előállítására, a kender előnye, hogy elnyeli a növényvédő és gyomirtó szerekből származó toxinokat a talajból. Ez ideális alapanyaggá teszi a tisztább tüzelőanyagok területén. Tekintve, hogy a tudományos szakemberek megtalálták már ezeknek a potenciálisan veszélyes vegyi anyagoknak a maradványait a vízben, a gyümölcsökben, sőt az anyatejben is, nyilvánvaló előnyökkel jár, ha a kender segítségével kivonjuk ezeket a vegyületeket a talajból, majd később bio-tüzelőanyag előállítására használjuk a növényt.

 

Fenntartható kerozin

A légi közlekedés globális szén-dioxid-kibocsátásunk 2%-át teszi ki, aminek keretében évente nagyjából 781 millió tonna CO2-t jut a levegőbe. Bár a CO2-kibocsátás hatalmas veszélyt jelent a bolygóra nézve, ugyanez igaz az éves szinten felhalmozott műanyaghulladékra is. A Velocys egy tüzelőanyag-fejlesztő és a tisztább tüzelőanyagok innovációján dolgozó vállalat. Azt a célt tűzte ki maga elé, hogy ezeket a problémákat a háztartási hulladék – többek közt a műanyag – fenntartható kerozinná alakításával oldja meg.

A projekt a 2020-as évek közepén indul majd el. Keretében a később várhatóan a hulladéklerakóban és az óceánban kikötő szemét elégetéséből származó gázokat a hagyományos kerozin zöld alternatívájának előállítására használják majd. A legjobb hír: a tervek szerint 70%-kal alacsonyabb lesz az üvegházhatásúgáz-kibocsátása, mint a napjainkban használt keroziné.