ProNature

Be #pronature

A szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének egyik megközelítése

Autóink, repülőjárataink és az álalunk vásárolt termékek mind hatással vannak bolygónkra. Az 1970-es évek óta több mint duplájukra nőttek a globális kibocsátások. A szén-dioxidhoz, nitrogén-oxidhoz és metánhoz hasonló gázok okozzák az úgynevezett „üvegházhatást”, amely melegebbé teszi bolygónk éghajlatát. A tendencia legyőzéséhez igyekeznünk kell lépésről lépésre lecsökkenteni a szénlábnyomunkat. A következő intézkedések alkalmasak lehetnek arra, hogy a fenntarthatóbb életmód érdekében megkezdje szénlábnyoma csökkentését.

 

Több felelősség, kevesebb üzemanyag

A benzin mindennapi, valamint a kerozin légi utazások és üzleti utak alkalmával történő használata jelentősen hozzájárul a szén-dioxid-kibocsátáshoz. Próbálja meg gyakrabban használni a biciklijét. Ha autója helyett a biciklijét használja, azzal még az egészségének is kedvez. Vagy járjon tömegközeledéssel ahelyett, hogy minden nap az autóját használná. A buszok számos városban működnek hibrid technológiával, amely jelentősen kevésbé káros az éghajlatra nézve. Ha alkalomadtán autóra lenne szüksége, az autómegosztó és telekocsi szolgáltatások környezetbarát alternatívát nyújthatnak ezekre az esetekre. A légi utazás nem mindig kerülhető el, ám csökkenthető, sőt bizonyos esetekben akár helyettesíthető más módszerekkel – ilyenek például a vonatok, ha rövidebb távokról beszélünk.

 

Kárpótoljuk a környezetet

A magas szén-dioxid-kibocsátás miatt lehetőleg mellőznünk kell a repülést. A repülés azonban néha elkerülhetetlen, ha messzire utazunk. Ilyen esetekben számos projekt igyekszik kompenzálni a repülés negatív hatásait a globális felmelegedés ellensúlyozása érdekében. Az Atmosfair.de az egyik ilyen szén-dioxid-kibocsátás ellentételezésére létrejött rendszer. A nonprofit szervezet weboldalán kiszámolhatjuk az egyes járatok szén-dioxid-kibocsátását, és kompenzációként különféle éghajlatvédelmi projekteknek adakozhatunk.

 

 

Vásároljon helyi termesztésű élelmiszereket

A legtöbb városban és községben vannak termelői vagy heti piacok, ahol helyi árukat, például tejtermékeket, zöldségeket, gyümölcsöket, vagy akár kézműves termékeket is kaphatunk. Ha helyi termelőktől vásárlunk, lefaragunk az élelmiszerek által megtett útból. A nagy távokat bejáró élelmiszereket ráadásul többnyire légi fuvarozással szállítják, ami nagyban hozzájárul a globális CO2-kibocsátáshoz. Ha helyi élelmiszereket vásárol, azzal a csomagolás mennyiségét is csökkentheti. A helyi gyümölcsök és zöldségek gyakran nincsenek becsomagolva. Ha magunkkal visszük saját újrafelhasználható dobozunkat vagy vászontáskánkat, még inkább visszaszoríthatjuk a hulladéktermelést.

Kattintson ide a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésével és az éghajlat megőrzésével kapcsolatos további ötletekért.

A Henkel megtette a szükséges lépéseket és kitűzte a megfelelő célokat ahhoz, hogy 2020-ig és azon túlmenően csökkentse szénlábnyomát. 2015 és 2020 között szeretnénk tonnánként nagyjából 5%-ot lefaragni a termékszállításból származó kibocsátásunkból, és igyekszünk a termékek viszonylatában tonnánként 30%-kal csökkenteni energiafogyasztásunkat és az éghajlatra káros kibocsátásainkat. Emellett 2020-ig el akarjuk érni, hogy pozitív hatással legyünk az éghajlatra azáltal, hogy az általunk használt villamosenergia 50%-át megújuló erőforrásokból nyerjük ki, és segítünk vásárlóinknak és fogyasztóinknak 50 millió tonna CO2-t megtakarítani termékeink használata során. Az a célunk, hogy 2030-ig gyártásunk szénlábnyomát 75%-kal csökkentsük, és hogy az általunk használt villamosenergia 100%-ban megújuló erőforrásokból származzon.

Szűrés kategóriák szerint: