ProNature

Be #pronature

Az óceánszennyezés megelőzésének innovatív módjai

Bolygónknak nagyjából 70%-át óceánok fedik, amelyekbe minden évben akár 12 millió metrikus tonnányi műanyag kerül. Ezek a vizek egyúttal számos fajnak és ökoszisztémának adnak otthont. A tengerek az említett szennyezés miatt a segítségünkre szorulnak. Néha úgy tűnhet, mintha ez a feladat meghaladná az erőnket, de kis lépésekkel máris változást érhetünk el. Bemutatunk néhány egyszerűen megváltoztatható dolgot az óceánszennyezés megelőzése érdekében.

 

Az egyszer használatos műanyagok használatának csökkentése

A legegyszerűbb és legközvetlenebb módszer az egyszer használatos műanyagok használatának csökkentése. Idetartoznak a vizes üvegek, a szívószálak, műanyag zacskók, az edények, a porszívózsákok és az elviteles tégelyek. Szomorú tény, hogy az óceánok különösen műanyag palackokkal vannak tele, amelyekből egyetlen darab lebomlása is 450–1000 évet vesz igénybe – holott néha nincs is szükségünk ezekre. Próbáljon meg csapvízzel megtöltött újratölthető üvegeket magánál hordani, és vásároljon kevesebb palackozott vizet. Amellett, hogy a Henkel elhatározta, hogy 100%-ban újrahasznosítható, újrafelhasználható vagy komposztálható csomagolást használ, olyan utántöltő rendszerek kifejlesztésén is dolgozik, amelyek lehetővé teszik a termékek csomagolásának újbóli felhasználását.

 

Helyesen végzett újrahasznosítás

A következő módszer is egyszerű: Ha muszáj egyszer használatos műanyagokat használnunk, utólag mindenképp hasznosítsuk őket újra megfelelően. Ezzel csökkenthető a körforgásba bekerülő új műanyagok száma, megőrizhetők a természeti erőforrások és általában véve kímélhető a környezet.

 

 

Csatlakozzon egy strandtakarító eseményhez, vagy szervezzen egyet

Az óceánszennyezés megelőzésének egyik legközvetlenebb módja, ha részt vesz egy strandtakarító eseményen, vagy saját maga szervez ilyet. Kezdje el összegyűjteni a műanyagokat a strandról a családjával vagy a barátaival, engedje érvényesülni a vízpart szépségét, és nyújtson segítséget a törékeny ökoszisztéma számára. Vigye magával a gyerekeit is, hogy példát mutasson számukra. Továbbá: Igyekezzen minden alkalommal magával vinni egy szemeteszsákot, ha a szabadidejében a tengerpartra látogat, és ha valaki más szemetére bukkan rá, hasznosítsa újra azt is.

 

Csökkentse általános energiafelhasználását

Energiafelhasználása visszafogásával hozzájárulhat az óceánok hőmérsékletének csökkentéséhez. A fosszilis tüzelőanyagok égése a szén-dioxid-miatt savasabbá teszi a vizet, ami a korallzátonyok pusztulásához vezet. Számos módja van annak, hogy a mindennapok során csökkentse energiafelhasználását. Olvasson tovább itt.

 

Fenntartható tengeri élelmiszerek vásárlása

A nem fenntartható halászati gyakorlatok a természetes élőhelyek pusztulását okozták, ami a globális halállomány csökkenéséhez vezetett. Ha bevásárlunk vagy elegáns étterembe megyünk, segítsünk az óceánnak azzal, hogy vadon élő halak megfelelő halászatából származó tengeri ételeket választunk. Ez egyszerre fenntartható és egészséges eljárás. Kerüljük továbbá a cápákból nyert szkvalént tartalmazó kozmetikumokat, és a korallból, vagy akár tengeri teknősök páncéljából készült ékszereket.

 

Felelősségteljes utazás

Semmit se dobjunk a vízbe, ha épp egy hajón vagy kajakon töltjük a szabadidőnket, és tartsuk szem előtt a tengeri élővilágot. Ha hajóutazáson veszünk részt, mindenképp válasszuk a legkörnyezetbarátabb hajót.

 

Próbáljon ismereteket szerezni a tengeri élővilágról

Ossza meg tudását környezetével, és inspirálja ismerőseit a tengeri élővilággal kapcsolatos bővülő ismereteivel. A földi élet minden ízében az óceánokhoz és annak állataihoz kapcsolódik. Minél több ismeretet szerez, annál inkább életben szeretné majd tartani az ökoszisztémát. Így találhatunk új módszereket az óceánszennyezés megelőzésére. A Blauer Engelhez hasonló környezetbarát címkék segítséget nyújtanak majd a szigorú környezetvédelmi és egészségügyi normáknak megfelelő termékek azonosításában. Sidolin Pro Nature Sensitive nevű termékünk például elnyerte a német Blauer Engel környezetbarát címkét. A 99,9%-ban természetes összetevőket tartalmazó formula vízvédő hatása miatt érdemelte ki a jelzést.

Szűrés kategóriák szerint: