ProNature

Be #pronature

Környezetbarát újrahasznosítás

Bár a fogyasztók nagy része tisztában van azzal, hogy a papír újrahasznosítható, sokan nem tudják, hogy valójában nem az összes papír hasznosítható újra. Az ételmaradékot tartalmazó vagy más anyagokkal bevont papír alkalmatlan a közvetlen útmenti újrahasznosításra. Az újrahasznosítással kapcsolatos hírek között épp ezért foglal el kiemelt helyet az EPIX Technology, amely nagy előrelépést jelent a fenntartható életmód népszerűsítői körében.

 

Az EPIX használata az étkeztetési szolgáltatások papírtermékeinél

Az EPIX – a Henkel csomagolásért és fogyasztói cikkekért felelős osztálya által kifejlesztett új technológia – jobb teljesítményű csomagolásokat biztosít az egyszer használatos papírtermékeknek: strapabíróbb formában érkeznek majd, megfelelőbb hőszigeteléssel lesznek ellátva, és vízállóbbak lesznek.

Ez teszi ezt a kategóriájában egyedülálló anyagot ideálissá az olyan papírtárgyak számára, mint a szívószálak, tányérok, poharak és elviteles dobozok.

Az EPIX azonban valójában azért szerepel ilyen gyakran az újrahasznosítással kapcsolatos hírek között, mert lehetővé teszi az ilyen jellegű termékek egyszerű újrahasznosítását anélkül, hogy további válogatásra lenne szükség.

A legtöbb papírcsomagolás első ránézésre újrahasznosíthatónak tűnik, ám kevesen tudják, hogy a vízálló papírcsomagoláson belüli vékony fóliaréteg megakadályozza a hagyományos újrahasznosítást.

Ráadásul az ételmaradékokat, ragasztóanyagokat és egyéb olajos folyadékokat tartalmazó papírcsomagolások többé nem alkalmasak az újrahasznosításra.

Az EPIX Technology orvosolja ezeket a problémákat: megőrzi a viasszal vagy fóliával bélelt papír funkcionalitását, de egyben 100%-ban újrahasznosíthatóvá is teszi azt. 

Az étkeztetési szolgáltatások termékei közül még a papírszívószálak, tálcák és papírpoharak is újrahasznosíthatók.

 

Az EPIX használata az e-kereskedelmi termékek csomagolásához

Az EPIX az étkeztetési szolgáltatások egyszer használatos termékei mellett az e-kereskedelmi árucikkek csomagolásai esetében is fenntartható alternatívát kínál.

A technológia ismét bekerült az újrahasznosítással kapcsolatos hírekbe, amikor a Henkel együttműködésre lépett az e-kereskedelmi óriásvállalattal, az Amazonnal a 100%-ban út mentén újrahasznosítható csomagolások létrehozása érdekében.

Az együttműködésnek köszönhetően az Amazon válogatott piacokhoz tartozó vásárlói fenntartható EPIX-csomagolásban kapják meg termékeiket, amelyeket egyszerűen újrahasznosíthatnak akár az útszéli újrahasznosító konténerekben is.

A csomagolás többé nem lesz túlméretezett, hanem a termék alakjához és méretéhez lesz igazítva, aminek köszönhetően csökken a túlzott papírpazarlás.

„A Henkel büszke, hogy közösen kötelezettséget vállalt az Amazonnal a fenntartható és innovatív csomagolási megoldások fejlesztése iránt” – nyilatkozta Michel Bilodeau, a Henkel csomagolásért felelős vállalati alelnöke.

„A Henkel felismeri a változó piaci dinamikákat, valamint a fenntarthatóbb termékek iránti vásárlói igényeket.”

 

Egy másik újrahasznosításra irányuló kezdeményezés

A Henkel 2019-ben már bejelentette egy újrahasznosítható feketeműanyag-csomagolás bevezetését.

A fekete műanyag hagyományosan jókora kihívást jelent az újrahasznosító üzemek számára, ugyanis a műanyag hulladékok válogatására használt infravörös technológia alapjáraton nem érzékeli a koromfekete csomagolást.

A Henkel új szénmentes fekete csomagolása azonban észlelhető a válogatási szakasz során, így 100%-ban újrahasznosítható. Ez egy újabb lépés a Henkel fenntartható csomagolásokra irányuló célkitűzésének megvalósítása felé: A Henkel szeretné, ha 2025-re az összes csomagolása újrahasznosítható, újrafelhasználható vagy lebomló lenne, és ha az újrahasznosított műanyag 35%-át felhasználhatná európai fogyasztói cikkei műanyagból készült csomagolásához.

Szűrés kategóriák szerint: