ProNature

Be #pronature

Hogyan mosogassunk környezetbarát módon?

A fenntarthatóságról elsőre talán nem a mosogatás jut eszünkbe. Mosogatási módszereink azonban hatással vannak környezetünkre. Ezért fontos, hogy a víz- és energiamegtakarítás érdekében környezetbarát döntéseket hozzunk. Bemutatunk néhány egyszerű trükköt:

 

1. Ne folyó víz alatt öblítsük le az edényeinket.

A víz megőrzéséhez a lehető legkevesebbet kell használnunk belőle. Ne töltsük színültig tele a mosogatót. A teletöltött mosogató nem hatékony, illetve pazarlást eredményez, ugyanis a legtöbb edény nem egyformán piszkos. A kézi mosogatás környezetbarátabb alternatívája, ha egy nagy, félig megtöltött, az oldalain csepegtetővel ellátott tálat használunk, mivel a dupla mosogatók gyakran túl kicsik a tepsik és a nagyobb tálcák számára. Ezenkívül gondoskodjunk a csap elzárásáról, amikor elmosogatjuk az edényeket. Ne dörzsöljük őket folyó víz alatt, ugyanis erre nincs szükség.

 

2. Használjunk környezetbarát mosogatószert

Próbált már valaha olyan környezetbarátabb mosogatószereket, mint a Pur Pro Nature? Nemcsak a környezetet kímélik, hanem a testünket is. Ha érzékeny vagy allergiára hajlamos a bőrünk, ezek a mosogatószappanok és -szerek jobb megoldást kínálhatnak számunkra.

 

3. Egy aprócska csepp az odaszáradt szennyeződésekhez 

Pur mosogatószerünkből egy csepp is elég ahhoz, hogy eltávolítsa az edényekről vagy a tepsikről a megszáradt és odakozmált szennyeződéseket. Öntsünk rájuk forró vizet, hagyjuk őket ázni egy kis ideig, és az odaszáradt piszok szinte magától lejön.

 

4. Mosogassunk a legészszerűbb sorrendben

Ha az edények ugyanazon a helyen áznak, akkor a nagyon piszkosak csak kicsit lesznek tisztábbak, a kevésbé piszkosak azonban csak még jobban beszennyeződnek. A sorrend tehát fontos.

  • Töltsük meg az edényeket és tepsiket forró vízzel és némi Pur mosogatószerrel, és hagyjuk őket ázni.
  • Ezt követően pakoljunk más edényeket is a – már említett módon – kevesebb vízzel és egy csepp Purral megtöltött mosogatóba. Mossuk el az összes edényt a kevésbé piszkos tárgyakkal – például a poharakkal és bögrékkel – kezdve. Ezután tegyük őket félre egy nagy tálba vagy a második mosogatóba átöblíteni.
  • Az edények és a tepsik most már készen állnak a tisztításra, ugyanis elég ideig áztak.
  • Ahelyett, hogy folyó vízzel öblítenénk el az edényeket, öntsünk langyos vizet a dupla mosogató másik kagylójába, vagy egy nagy tálba, és merítsük bele a mosogatnivalót.

 

5. Hagyja az edényeket a levegőn megszáradni

Ahogyan arra több tanulmány is rávilágított, a konyharuhákon gyorsan és könnyen megtelepedhetnek különböző baktériumok, és akár élelmiszer eredetű megbetegedéseket is okozhatnak. Ezért higiénikusabbak jóval a levegőn megszárított edények, mint amelyeket konyharuhával töröltünk el. Összefoglalásképp: ha az edények a levegőn száradnak meg, kevesebb dolgunk lesz, kíméljük a környezetet, és az egészségünk szempontjából is jóval előnyösebben járunk el.

Szűrés kategóriák szerint: