ProNature

Be #pronature

Hogyan csökkenthető a környezet szennyezése

1. Vigyük haza a szemetet

Egyszerűnek hangzik, de gyakran megfeledkezünk róla: Ártalmatlanítsuk megfelelően a szemetünket, vagy vigyük haza azt. A kint hagyott szemét árthat az állatoknak és a környezetnek. Jó ötlet lehet továbbá, ha utánajárunk, milyen újrahasznosítási előírások vannak érvényben a városunkban vagy megyénkben. A legtöbb kormány tájékoztatást nyújt a weboldalán a hulladék megfelelő ártalmatlanításáról. Hasznos lehet, ha egész régiónk vonatkozásában utánanézünk ezeknek az információknak.

 

2. Vegyünk részt közösségi szemétszedésben

Csatlakozzunk a közösségi szemétszedéshez. Számos esemény létezik, amely különféle szemétszedő tevékenységeket kínál: legyen szó akár a parton, a parkban, vagy a környékünkön történő takarításról. Hívja el a barátait és vágjanak bele közösen: együtt sokkal jobb élmény lesz.

 

3. Vezessünk felelősségteljesen 

Tűzzünk ki konkrét célt az autóvezetés csökkentése terén, és igyekezzünk megfelelőbben kihasználni a rendelkezésre álló lehetőségeket – pl. telekocsi szolgáltatások, elektromos mopedek vagy rollerek. Jóval több mód kínálkozik arra, hogy eljussunk A-ból B-be: sétálhatunk, biciklizhetünk vagy használhatjuk a tömegközlekedést. A nagyobb városok az egyre növekvő népesség miatt folyamatosan beruháznak a közlekedési infrastruktúrába, hogy kényelmesebbé tegyék a tömegközlekedést, és lépéseket tegyenek a hibrid működésű vagy napenergiával üzemelő járművek használata irányába.

 

4. Komposztálja a szerves hulladékokat 

A komposzt termékeny talajjá változtathatja a természetes hulladékokat, és hozzájárulhat kertünk vagy füvünk egészségéhez. Egyszerűbb, mint hinnénk, ráadásul ingyen van. A biológiailag lebomló hulladék néven ismert szerves anyagot összegyűjtik, majd azt a talajban lévő baktériumok lebontják. A végeredmény egy erősen lebomlott szerves anyag, amely gazdag a különböző ásványi és tápanyagokban. Egész évben használható, nem égeti meg a növényeinket és nem szennyezi a vizet. Valódi ajándék a növényeink számára.

5. Mossuk a ruhákat alacsonyabb hőmérsékleten

Lehetőség szerint vegyük fontolóra, hogy ruháinkat alacsonyabb hőmérsékleten mossuk ki. A legtöbb ruhánkat általában 40, 30 vagy akár 20 fokon is kimoshatjuk anélkül, hogy veszélyeztetnénk tisztaságukat. Nemcsak pénztárcánk lesz majd hálás az alacsonyabb energiaszámla miatt, hanem a környezet is.

 

6. Gyűjtsünk vizet

Talán idejétmúlt megoldásnak tűnhet, de az esővíztárolók jó eszközök lehetnek a vízpazarlás csökkentésére. Gyűjtsünk esővizet a növények öntözéséhez, az autó lemosásához, vagy akár a WC lehúzásához. A helyi vas-edény boltban számos egyéb opcióra bukkanhatunk, kezdésnek pedig kisebb vödröket és locsolókannákat használhatunk.

 

7. Takarítsunk meg villamosenergiát 

Egy ötlet, amelyet érdemes fontolóra venni: Húzzuk ki az összes elektronikai berendezést a lakásban, amíg nem használjuk őket. A kikapcsolt berendezések így is sok úgynevezett „fantomenergiát” vagy „vámpíráramot” fogyasztanak, ami villamosenergia-számlánk nagyjából 10%-áért felelős.

 

8. Vegyük lejjebb a fűtést 

A hűvösebb hónapokban vegyünk pulóvert, és csavarjuk le a fűtőtestet. A manuális hőszabályozón levett egyes fokok után nagyjából fűtésszámlánk 1%-át spórolhatjuk meg, ha a hőmérsékletet nyolc órára vagy tovább úgy hagyjuk. A további előnyök a következők: Növényeink tovább élnek majd, a hűtőnek nem kell annyira keményen dolgoznia, és jobban alszunk majd éjszaka. Emellett mérlegelhetjük egy okoshőmérő megvásárlását a helyiségek hőmérsékletének szabályozására.

Szűrés kategóriák szerint: