ProNature

Be #pronature

Egyszerű otthoni módszerek szénlábnyomunk csökkentésére

Mielőtt belemennénk a részletekbe, kövesse a következő egyszerű tippet: Íme az öt környezetvédelmi alapszabály. Ezek a következő tevékenységeket ötvözik szénlábnyomunk mérséklése érdekében:

  • Mondjunk nemet: Egyszer használatos termékek helyett igyekezzünk mindig valamilyen újrafelhasználható alternatívát magunknál tartani.
  • Fogjuk vissza magunkat: Minden vásárlást gondoljunk meg kétszer. Kérdezzük meg magunktól a következőt: Tényleg szükségem van erre a termékre az életemben?
  • Újrafelhasználás: Tárgyaink gyakran sokkal hosszabb életűek, mint sejtenénk, és néha akár új életük is lehet. Próbáljuk megőrizni őket javítás és értéknövelő újrahasznosítás révén.
  • Hagyjuk lebomlani: Nem mindenkinek van saját kertje, de ha lehetőségünk van rá, alakítsunk ki egy komposztáló rendszert.
  • Újrahasznosítás: Járjunk utána, milyen helyi újrahasznosítási lehetőségek állnak rendelkezésünkre, és ártalmatlanítsuk megfelelően a műanyagokat, papírokat, üvegeket és fémeket.

Szénlábnyomunkat a következő egyszerű intézkedések bevezetésével csökkenthetjük:

 

1. Húzzuk ki készülékeinket

A legegyszerűbb megoldás, ha háztartásunk összes elektronikus berendezését folyamatosan kihúzzuk. Ugyanis még a kikapcsolt eszközök és fogyasztanak energiát. Az úgynevezett „fantomenergia” vagy „vámpíráram” villamosenergia-számlánk nagyjából 10%-áért felelős. Ha egy kábel be van dugva, energiát használ, és hozzájárul szénlábnyomunkhoz. A következő alapvető lépés az, ha átváltunk egy tisztaenergia-szolgáltatóra.

 

2. Használjuk tovább a ruháinkat

Ha túl hamar kidobjuk a ruháinkat, azzal nagy terhet rovunk a környezetre. Ehelyett próbáljuk tartósabbá tenni öltözékeinket azáltal, hogy alacsonyabb hőfokon mossuk őket, és általában véve rendesen gondjukat viseljük. Javíttassuk meg őket egy szabóval, vagy ha már nem tetszik az adott stílus, adjuk tovább őket a családtagjainknak vagy barátainknak. Egy nemes ügy érdekében a jobb állapotú darabokat a helyi bolhapiacon is eladhatjuk. Tipp haladóknak: Fektessünk be időtlen és jó minőségű ruhákba, amelyek nem mennek ki olyan gyorsan a divatból, mint trendibb társaik.

 

3. Kertészkedjünk vagy ültessünk fákat

Csökkentsük szénlábnyomunkat azáltal, hogy növényeket ültetünk otthonunk közelében. Ezzel nagy szolgálatot tehetünk a környezetnek, ugyanis egyetlen fa nagyjából 6 kg szén-dioxidot nyel el évente. Egy másik jó megoldás, ha méhek által kedvelt virágokat vagy egy kis veteményeskertet ültetünk az erkélyünkre.

 

4. Együnk helyi és bioélelmiszereket

Ha növényalapú étrendre váltunk, azzal jelentősen csökkenthetjük szénlábnyomunkat. Próbáljunk szezonális ételeket enni, hogy ne kelljen amiatt aggódnunk, vajon mekkora távot kellett megtennie az élelmiszereknek. Nyugodtan érdeklődjünk részletesen a helyi termelőknél gazdálkodási gyakorlataikról. Igyekezzünk kerülni a feldolgozott ételeket, amelyek károsak az egészségünkre és a környezetre egyaránt. Ha megtervezzük és lefagyasztjuk az ételeinket, azzal az élelmiszer-pazarlást is visszafoghatjuk.

 

5. Együnk kevesebb húst

Életmódunk megváltoztatásának talán legfontosabb eleme a húsfogyasztás csökkentése, ugyanis a tehenek és a birkák rengeteget termelnek a globális felmelegedésért felelős metángázból. Ha vegán étrendre váltunk, azzal 20%-kal csökkenthetjük szénlábnyomunkat. Ez nem mindenki számára könnyű változtatás, de megéri!

 

6. Szárítsuk ruháinkat szárítókötélen

A szárítógép használata ötször annyi villamosenergiát fogyaszt, mint egyetlen adag mosás. Olyan, mintha nagyjából 200 villanykörtét égetnénk egy órán át. Ha szárítókötélre teregetünk, azzal a pénztárcánkat és a környezetet is kímélhetjük. Ha ki tudjuk rakni a szárítót az udvarra vagy az alagsorba, mindenképp éljünk a lehetőséggel.

 

7. Kövessünk minimalista életstílust 

Éljünk a következő mantra szerint: fogyasszunk kevesebbet. Ha kevesebb, de minőségibb termékeket vásárlunk, az jó módja kibocsátásunk csökkentésének. Minél kevesebb pénzt költünk értelmetlen dolgokra, annál kevesebb árucikket kell később kidobnunk. További lépésként kiszanálhatjuk az otthonunkat és eladományozhatjuk a szükségtelen darabokat.

 

8. Csökkentsük a vízpazarlást

A következő magától értetődik: Zárjuk el a csapot, amíg fogat mosunk, vagy beszappanozzuk magunkat a zuhany alatt. A következő jelentős lépés, ha energiahatékony döntéseket hozunk a olyan zuhanyrózsák, WC-k, mosógépek és mosogatógépek megvásárlásával, amelyek általában véve kevesebb vizet használnak. Mossuk le ritkábban az autónkat, és ültessünk az éghajlatnak megfelelő virágokat a kertünkbe.

 

9. Használjunk környezetbarát tisztítószereket

Nem kell magyarázni, miért érdemes hatásos, de környezetbarát tisztítószert választanunk. A Biff 99,9%-ban természetes összetevőket tartalmaz, a csomagolása pedig teljes mértékben újrahasznosítható, ráadásul a környezet védelme érdekében utántölthető is.

 

10. Hasznosítsunk újra

Próbáljunk annyi mindent újrahasznosítani, amennyit csak tudunk, valamint vásároljunk kevés és újrahasznosítható csomagolással ellátott termékeket. Olvasson tovább itt a műanyag újrahasznosítási folyamatáról. A MŰANYAG ÚJRAHASZNOSÍTÁSI FOLYAMATA

Szűrés kategóriák szerint: